Печат Сваляне

МИСЛИ НА ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ

bullet

„Колко сладко е да се умре за свободата на отечеството”

Последни слова от бесилото
bullet

„А че си бил гладен и по цели дни, сиреч не си виждал хляб, а с въздух си се хранил, че си бил без парапул, това го много добре знам, защото и аз съм го изпитвал и изпитвам, но това е за народността!”


bullet

„И тъй ако аз се решавам да остана то не ме мами офицерството и сабята, а просто туй; що ще имам случай по-много книги да прочета и да се приготвя.”

Из писмото на Георги Измирлиев до Георги Обретенов, април 1875
bullet

„Идейте ми знаеш. Доколкото ги съвестно изпълнявам, доколкото мисията ми има успех, можеш да научиш от приносящия писъмцето ми.


bullet

Няколко села обиколих, дружества образувах и прочие. Имам голям успех в работата си. О! На пролет ще има голяма беритба,жетва.”


bullet

„Мисъл имам такава: да помогна или по-добре да кажа, да принеса пред народния жертвеник длъжната си част.”

Из писмото на Георги Измирлиев до Георги Обретенов, април 1875

bullet

„Аз съм въстанал с цел да освободя Отечеството си, това е дълг на всеки българин, това е желанието на целия български народ. Свободата е свято нещо.”


bullet

„Паша, днес вие бесите, утре българският народ ще ви потърси сметка. Ние не сме обикновени хайдути, ние сме борци за народна свобода.”

Обръщение към съда след прочитане на смъртната присъда

bullet

„Другари, никакво униние. Ние сме се клели да бъдем верни до гроб на Отечеството. Всеки намек за предание е най-тежко престъпление. Напред, след мен другари

Призив след обкръжаване на револ. комитет от турците на 26.04.1876г. в град Горна Оряховица