Печат Сваляне

Думите на хората за

ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ

bullet

”Стоян Заимов беше избран за секретар.Външни лица не допускахме да идват при нас.......Даже по-младите и по-новите не можеха да вземат участие в по-важните заседания, поради което Георги Измирлиев и Георги Обретенов, брат ми, дошли от Одеското юнкерско училище, се счели кръвно обидени и решили да се съмоубият. Измирлиев се хвърли в Дунава да се удави, от гдето беше спасен от другаря на Сава Панев, а брат ми го намериха замръзнал в коридора на къщата ни – спасен беше с разтривки от Болова и Бенковски.”

Разказ на Никола Обретенов

bullet

„... Измирлиев беше най-искреният и откровеният измежду апостолите, които спираха в къщата на Маня Тодоров. Той мразаша демагогията и като военен беше рицарски честен – искаше от съвременниците си жертви и никога не им обеща нищо не им обеща, освен сладка смърт за свободата на отечеството.”

Атанас Бендерев
bullet

„... при това Георги беше смел и в опасни минути имаше потребното хладнокръвие и присъствие на духа, без да му трепне окото и пред самата смърт...”

Филип Симидов
bullet

„Измирлиев беше много благороден и доблестен момък. Той не разкриваше нищо пред комисията. Подир много питания, той казваше само това: „Аз съм възстанал с цел да освободя отечеството, това е дълг на всеки българин, това е желанието на целия български народ. Свободата е свято нещо... „

Юрдан П. Тодоров, член на извънредния турски съд в Търново